Balansen i hälsa

Vad betyder det för dig? Är det att ha full kondition och kunna göra allt du vill eller är det att kunna sitta i stillhet och vara nöjd utan att stressa för att saker inte händer? Hälsa kan för mig vara att nudda golvet utan smärta och förmågan att stretcha genom hela kroppen utan att det tar emot på fel sätt. Samtidigt kan det vara att röra mig i flera timmar så att svetten sprutar. Detta är ju för visso fysisk hälsa, hälsa kan även inbegripa den mentala hälsan och hur vårdar vi den?

December är en månad jag själv njuter av på grund av förväntan inför jul, nog även för att samhällen lyser upp med belysningar i takt med julskyltningar tar vid. Däremot märker jag av i min omgivning hur fler och fler mår sämre av julförberedelser och upptakt till familjetiden som lockar. Varför? Sätter vi så höga krav på oss själva och på vad vi ska prestera så att vi glömmer bort att njuta av det vi kan och får möjlighet att göra. Att sätta fram adventsljusstaken är för många (inklusive mig) förknippat med att man "självklart" putsar fönstren så att ljusen lyser fint. Problemet är ju inte att man har knopprat ihop städning med pyntning, det i sig kan väl vara ganska mysigt. Problemet uppstår när det hamnar ett krav att fönster MÅSTE vara putsade för att sätta upp stakarna, tiden räcker inte, flöden man möter påminner om hur perfekt allt ska vara och paniken växer för att de egna stakarna är ju inte uppe eftersom jag inte putsat fönstren. Istället för en adventstid med gemenskap och ljus skapas istället en tid av listor som ska vara perfekta enligt någon annans norm som är omöjlig att uppnå och kvar står människan och känner sig usel.

Fy! Så vill inte jag leva eller att min omgivning ska uppleva tillvaron. För mig handlar hälsa även om att få må bra inombords, få vara älskad med kravlös kärlek och ibland om att sätta upp ljusstaken utan att putsa fönstret eftersom längtan efter ljus är större än paniken över att inte kunna uppnå perfekt skala på måttstocken. Tänk om vi kunde få vara bidragande till att vi alla får må bra, där vi befinner oss just nu, mitt i den vardagen vi har och med de problem vi möter. Jag vet att det finns personer där ute som ibland mår dåligt av något jag skrivit eller delat, men det är aldrig min intention att få någon att känna prestationskrav. Raka motsatsen!

Denna veckan har jag förvisso fått till lite flås, blivit feberfri och orkat mer än vad jag kunnat hoppas på. Det har kostat att jag inte orkat skriva här till er så frekvent, eller vara i fas med städning, julklappar, förberedelser eller annat. För att jag ska klara av hälsan och att förbättra krävs det att jag tar ett steg tillbaka, konstaterar att en snabbstädning fungerar lika bra som en regelrätt julstädning. Pynt skapar glädje i hela familjen som vinner mer än att vi stressar över vad som inte är perfekt! Vad är viktigast för mig? När jag stannar upp och funderar är det just familjen som betyder mest, att barnen får njuta av jul. Även om vår son jobbar genom besvikelsen att vi inte stöpt ljus i år vilket jag använder som tillfälle att lära honom om att det inte finns måsten, det finns bara vad vi väljer att prioritera. Det är en omöjlighet att hinna allt vi vill, eller ens allt som är roligt. Däremot är det möjligt att fundera på vad som är viktigt och hur du tar tid till det.

Summerar tillbaka till att hälsa för mig är när det finns en balans, både utsidan och insidan. Jag behöver få röra mig och känna styrkan i kroppen öka, samtidigt som jag behöver stunder utan skärmar, god nattsömn och återhämtningstid för bara mig. Jag behöver mat som ger bra näring, men även en chokladbit ibland. Jag behöver tid med min familj och älskar att skratta med vänner samtidigt som tid själv är ovärderlig när den saknas. Direkt märker jag att allt detta är omöjligt att få in på samma gång, så jag tar ett steg tillbaka, andas, funderar och tänker "vad är viktigast idag?" innan jag bestämmer mig vad som är prioriterat. Jag hinner inte allt, men jag är nöjd med de valen jag gör. De kvällar jag frestas att sörja grejer jag missat fokuserar jag på vad jag valde att göra istället. Balans mellan kost, sömn, rörelse och återhämtning får en chans att fungera då.

Glad lucia, även om du firar den liggande för att du helt enkelt inte pallar att stå upp!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229